Blog van de Binnenkamer

Wanneer ben je depressief en is het goed om naar een psycholoog te gaan?

We zitten allemaal wel eens een poosje niet lekker in ons vel. Maar wanneer noem je jezelf niet meer gewoon moe, chagrijnig of lusteloos en ben je misschien wel depressief? Wanneer is het verstandig om naar een psycholoog te gaan? En die psycholoog, wat gebeurt daar eigenlijk? Je leest hieronder de antwoorden op deze vragen.

 

Wat is normaal?

Het is natuurlijk heel lastig om precies aan te geven wat ‘normaal’ is en wat ‘niet normaal’. Want wat ís normaal? Er is een Amerikaans handboek (de DSM-5) waarin allerlei psychische ziektebeelden worden beschreven. Er staat in van welke klachten je last moet hebben en hoe lang dat precies moet duren voordat iets volgens de statistieken een depressie heet. Dit boek wordt gebruikt om diagnoses te stellen.


Wanneer ben je depressief?

Het is nog best ingewikkeld om na te gaan of je ‘voldoet’ aan alle criteria voor een depressie, kijk maar eens hier. Onder andere moet je gedurende langere tijd interesseverlies ervaren met daarbij nog andere klachten als slapeloosheid, eetlust vermindering of schuldgevoelens. Maar het kan ook zijn dat je juist heel veel wilt slapen, wel een prima eetlust hebt, maar concentratieproblemen. Of angstklachten. Nogal divers! Dus wanneer moet je nou aan de bel trekken bij een hulpverlener?


Let op, belangrijk!

Eigenlijk doet het er – vind ik – helemaal niet toe of iets officieel een depressie heet of niet. Ja, misschien voor de zorgverzekering of voor met elkaar communicerende professionals. Maar niet voor jou. Want waar het écht om gaat is: beïnvloeden je klachten je dagelijks leven? Als het antwoord ‘ja’ is, als je dip langer duurt dan je logisch vindt, als je je zorgen over jezelf maakt: dan raad ik je aan om eens naar een psycholoog te gaan. Of het volgens de lijstjes nou officieel een depressie heet of niet. Want: je normale leven niet kunnen leiden vanwege aanhoudende of terugkerende psychische ongemakken, dát is reden om hulp te zoeken.


Pas ik mijn leven aan vanwege mijn klachten?

Zeg je bijvoorbeeld afspraken af die je vroeger leuk vond? Of ben je gestopt met sporten omdat je het niet meer kunt opbrengen? Pieker je zoveel dat je je niet goed meer kunt concentreren? Moet je regelmatig zomaar huilen zonder dat je snapt waarom? Met andere woorden, wordt je dagelijks leven beïnvloed door je klachten en kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp.


Wat doet een psycholoog vervolgens?

Tijdens een eerste gesprek luister ik uitgebreid naar je klachten. Ik wil je leren kennen, ik probeer me in je te verplaatsen. Maar omdat ik jou niet helemaal word, kan ik ook een beetje afstand houden. En met mijn professionele kennis naar je luisteren. Hierdoor komen we samen vaak al een beetje verder. Tijdens de gesprekken die volgen ontdek je misschien de reden van je klachten. We kijken samen wat je kunt veranderen in je doen en denken waardoor je je beter gaat voelen. Zo wordt het leven weer makkelijker. En uiteindelijk kun je dan zeggen: mijn klachten hoeven mijn leven niet meer te beïnvloeden. Ik heb geleerd hoe ik mijn klachten kan beïnvloeden.


Meer weten?

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan een kijkje op mijn website of kom kennismaken