Mindfulness is een manier van leven. Als je ‘mindful’ bent, ben je met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Je neemt de situatie zoals die is, voert geen strijd om dingen anders te maken dan ze zijn en neemt afstand van hersenspinsels.

Mindfulness

‘Ik had niet gedacht dat één gesprek met een psycholoog al zo’n effect zou kunnen hebben.’

Stress en aan stress gerelateerde klachten – zoals slapeloosheid – nemen af. Je kunt je beter concentreren en makkelijker loslaten. Ontspannen wordt eenvoudiger en je geniet meer. Een levenshouding die ‘mindful’ is, hangt samen met persoonlijk welzijn. Kortom: je zit lekkerder in je vel!

 

Stel, je gaat uit eten en verheugt je erop. Terwijl je eet ben je aan het praten met je tafelgenoten en voor je het weet is het op. Eigenlijk heb je niet eens goed geproefd! Je was met je aandacht niet bij het eten, maar bij je gesprek en daardoor at je op de automatische piloot. Zo gaat het vaak: we zijn ons niet bewust van wat er op dit moment speelt. Dan gaat een gebeurtenis waarvan je had kunnen genieten zomaar voorbij. Je denkt aan dingen die nog gedaan moeten worden, aan iets waarop je je verheugt of iets waaraan je juist een vervelend gevoel hebt overgehouden. Kortom, je bent met allerlei dingen bezig, maar niet met het huidige moment, het nu.

 

Herken je je in deze beschrijvingen?
De Binnenkamer geeft individuele begeleiding en groepstrainingen voor mindfulness. Daarmee ontwikkel je een houding waarmee je het leven neemt zoals het komt en leer je weer meer in het nu te leven.

Iets voor jou?

Sommige mensen hebben cognitieve therapie gehad, maar zeggen daarna: ‘ik weet dat mijn gedachten niet reëel zijn maar toch blijf ik het zo voelen’, anderen hebben last van een milde angststoornis die zich moeilijk laat behandelen: ook zij kunnen baat hebben bij mindfulness. Ook voor mensen die een of meerdere depressies gehad hebben, chronische pijn ervaren of slaapproblemen hebben kan een mindful bestaan uitkomst bieden. Het is niet nodig dat je meditatie-ervaring hebt.

 

Vergelijk het met piano spelen. Dat leer je ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks oefenen ontwikkel en verfijn je die vaardigheid. Zo is het ook met bewust en in aandacht leven: dagelijkse training is nodig.

 

Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness therapie net zo effectief kan zijn als het gebruik van antidepressiva.

 
“Mindfulness bij De Binnenkamer is geschikt voor iedereen die meer kwaliteit van leven wil. Je hoeft geen (ernstige) klachten te ervaren om er baat bij te hebben. Iedereen die veel piekert, moeite heeft met loslaten, het moeilijk vindt om tijd te nemen voor zichzelf of hoge eisen stelt aan zichzelf kan zich bekwamen in mindfulness bij De Binnenkamer.”

"Ik luister onbevooroordeeld naar je verhaal of klachten. In een aantal gesprekken probeer ik samen met jou een duidelijk beeld te krijgen van wat er speelt. Ik ben betrokken bij jouw verhaal en kan tegelijk met wat afstand luisteren, waardoor het makkelijker wordt om de rode draad van jouw verhaal te vinden. Daarbij heb ik de kennis en kunde in huis om met specifieke problemen om te gaan. De psychologische hulp die ik aanreik kan bestaan uit advies, begeleiding of therapie."