“Geluk is net,
de staart van een kat
en wij maar rondjes draaien
om het te kunnen vangen
we zijn het zelf”

Oudercoaching

‘Ik had niet gedacht dat één gesprek met een psycholoog al zo’n effect zou kunnen hebben.’

Als ouder loop je soms tegen lastige zaken aan. Het opvoeden van je kind, de veranderde relatie met je partner of het combineren van werk, ouderschap en sociale contacten. Deze zaken kunnen spanning geven. Ook zwanger worden en zwanger zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dat kan je flink uit balans brengen. Je kunt bij De Binnenkamer terecht met je problemen -groot of klein- rondom (toekomstig) ouderschap.

 

Tijdens een gesprek kijken we wat je nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld vooral eens van gedachten wisselen? Of wil je graag iets veranderen? Daarmee gaan we dan aan de slag, indien nodig met meerdere gesprekken. Eén gesprek kan soms al verschil maken. Je voelt je meer ontspannen en hebt meer vertrouwen. Dit komt jou ten goede en daarmee ook – als dat van toepassing is – je (ongeboren) kind en de relatie met je partner.

Zwangerschap en bevalling

Ben je zwanger en wil je je zwangerschap graag ontspannen beleven? Zit jij niet op de spreekwoordelijke roze wolk? Je hebt tijd nodig om te wennen aan het idee dat je moeder wordt en moet daarnaast ook praktisch van alles regelen. Misschien wil je je werksituatie aanpassen of moet je je huis verbouwen. En dan is er ook nog de bevalling die steeds dichterbij komt.

 

Je zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Lichamelijk en emotioneel verandert er een heleboel in relatief korte tijd. Naast mooie en bijzondere gevoelens ervaar je misschien ingewikkelde of moeilijke emoties. Gepieker en onzekerheid zijn niet ongebruikelijk. Als je (te) veel last krijgt van spanningen kan een gesprek met iemand die onbevooroordeeld en onafhankelijk prettig zijn en verhelderend werken.
Bij De Binnenkamer wordt er met je meegedacht.

 

‘Ik heb praktische tips gekregen waar ik veel aan gehad heb. Het maakt mijn zwangerschap meer ontspannen.’

Kinderwens

Wil je graag zwanger worden en is dat niet vanzelfsprekend voor jou?
Lijkt het soms wel alsof het overal om je heen zomaar direct ‘raak’ is, behalve bij jullie?
Je wilt zo graag blij zijn voor de ander, maar dat valt niet mee.

 

Wie zwanger wil worden, wil dat het liefste direct! Zwanger worden is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Misschien ben jij een van de mensen die veel geduld moeten hebben. Wellicht ben je ervoor in het medische circuit beland. Of misschien werd je wel zwanger en kreeg je een miskraam.

 

Als je worstelt met je gevoelens is het fijn om eens te praten met iemand die gewoon naar je luistert en die met verstand van zaken met je meedenkt.

 

‘Het was heel fijn om mijn hart eens te luchten en te merken dat ik niet de enige ben. Dat heeft me gerustgesteld.’

Ouderschap

Je bent ouder en het opvoeden van je kind(eren) is af en toe een grote uitdaging.
Je twijfelt regelmatig of je wel het goede doet. Je worstelt met de vraag hoe je werk, kinderen, sociaal leven en persoonlijke ontwikkeling combineert. Of misschien merk je dat jij en je partner onenigheid hebben over de opvoeding.

 

Als je eerste kindje geboren wordt, krijg je een nieuwe levensrol te vervullen. Je bent moeder of vader geworden en ervaart alle verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Je kindje is een klein persoontje met een nog onbekende gebruiksaanwijzing en je wilt het graag zo goed mogelijk doen. Je relatie krijgt een nieuwe dimensie en de verdeling tussen ouder zijn en partner zijn is niet altijd makkelijk. Ook bij de komst van een tweede of volgend kindje verandert het gezin. Er moet opnieuw balans gevonden worden.

 

Veel jonge ouders voelen zich wel eens overweldigd door alle veranderingen. Ze genieten van hun kinderen, maar zijn af en toe ook onzeker. De roze wolk is zeker niet altijd vanzelfsprekend. In combinatie met allerlei (goedbedoelde) adviezen van anderen en het slaapgebrek ligt een dip op de loer. Dat is niet abnormaal. Maar als je jezelf niet meer zo goed herkent of als de balans tussen alle gevoelens teveel neigt naar het onzekere of negatieve, is het prettig en verhelderend om daarover te praten met iemand. Bij De Binnenkamer vind je een luisterend oor en kennis en ervaring om de balans weer te hervinden.

 

Soms hebben de moeilijkheden ook rechtstreeks betrekking op de communicatie tussen jou en je kind(eren). Er is veel strijd en het wordt extra moeilijk als je kind niet luistert of zich tegen je keert.

 

Een eerste stap in verbetering is het leren herkennen van je eigen aandeel in het gedrag van je kind(eren). Dat is moeilijk, dat vereist dapperheid. Je wordt immers vaak geraakt in je eigen pijnpunten, bijvoorbeeld niet gezien worden. Bij De Binnenkamer krijg je meer inzicht in jezelf en leer je ook – heel praktisch – communiceren met je kind waardoor de strijd eruit gaat.

 

‘Ik zag eigenlijk een beetje tegen het gesprek op, ik wilde me niet aanstellen. En nu ben ik zo blij dat ik het heb gedaan. Zo’n gesprek is ook heel geschikt zonder dat je megagrote problemen of zorgen hebt.’

"Ik luister onbevooroordeeld naar je verhaal of klachten. In een aantal gesprekken probeer ik samen met jou een duidelijk beeld te krijgen van wat er speelt. Ik ben betrokken bij jouw verhaal en kan tegelijk met wat afstand luisteren, waardoor het makkelijker wordt om de rode draad van jouw verhaal te vinden. Daarbij heb ik de kennis en kunde in huis om met specifieke problemen om te gaan. De psychologische hulp die ik aanreik kan bestaan uit advies, begeleiding of therapie."