Blog van de Binnenkamer

Waarom je juist niet elke dag de beste versie van jezelf moet willen zijn

Als ergens mijn haren van overeind gaan staan, dan is het wel van de veel gehoorde leuze: ‘wees elke dag de beste versie van jezelf!’ Vaak wordt dit geroepen op websites van coaches of trainingsbureaus. Of op van die dwingende tekstposters in de sauna, bij wijze van inspiratie. Waarom erger ik me hier aan? Dat heeft te maken met het feit dat – volgens mij – door deze uitspraak juist het tegenovergestelde bereikt wordt. Ik leg het hieronder uit.

 

Wat is dat dan?

De onuitgesproken boodschap die van die spreuk uitgaat is dat je nu blijkbaar niet ‘de beste versie’ bent. Met andere woorden: je bent niet goed genoeg zoals je vandaag de dag bent, maar je moet beter. Sterker nog: het moet op zijn bést. Maar wat betekent dat dan? Dat je elke dag geluk voelt op je werk? Dat je altijd nuttig bent? Of perfect sociaal gedrag laat zien? Ik weet oprecht niet goed wat het inhoudt als je elke dag de beste versie van jezelf bent.

 

De lat torenhoog

Maar goed, stel dat het mogelijk is. Je staat op, hebt zin in de dag, bent superproductief op je geweldig leuke werk, je begeleidt je kinderen op een perfecte manier tijdens hun ruzies (want die gaan gewoon door natuurlijk), je feliciteert je buurvrouw op tijd met haar verjaardag, enzovoort. Ik weet niet hoe het met jou is, maar als ik me dit voorstel word ik al moe. Het idee dat ik mijn beste versie moet zijn, zorgt ervoor dat ik de lat torenhoog ga leggen. Want er is altijd nog een ‘betere versie’ te bedenken. Dat geeft juist stress!

 

Ik wil me soms rot voelen

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag (29 maart 2019, ‘paddo’s bij het ontbijt’) stond een stuk over een nieuwe trend die komt overgewaaid uit Silicon Valley: microdoseren van drugs, zodat je scherper, creatiever en gemotiveerder wordt. De schrijfster van het stuk gaat het uitproberen. Na tien weken komt ze tot een conclusie die ik me levendig kan voorstellen: ‘ik hoef niet iedere dag een goede dag te hebben. Ik wil dagen hebben dat ik op de bank lig, dat ik me rot voel zonder reden. […] Om vervolgens de dag erna te merken hoe fijn het is om wel een goede dag te hebben.’

 

Je bent al goed

Geluk is geen permanente toestand. Soms zit het mee, en soms zit het tegen. De meeste mensen die ik in mijn praktijk zie hebben de eerder genoemde lat juist te hoog liggen voor zichzelf. Veel belangrijker dan elke dag streven naar de beste versie van jezelf is: gelukkig zijn met jezelf zoals je bent. Dat je kunt zeggen ‘ik accepteer mezelf helemaal, ook al vergeet ik soms de verjaardag van de buurvrouw’. De omstandigheden (relatie, baan) van je leven kun je aanpassen. Maar jij, jij bent goed zoals je bent.