Blog van de Binnenkamer

Slaap lekker

Gaat het goed, dat is het louterend; gaat het slecht, dan wordt het een kwelling: slaap. De meeste mensen hebben wel eens een nacht die in de tweede categorie valt. Geeft niks, dat haal je zo weer in. Maar wanneer spreek je van een slaapprobleem? En wat kun je eraan doen?

 

Nú slapen!

Iedereen die ’s nachts wel eens ligt te woelen kent waarschijnlijk de gedachte: ik moet nu écht slapen, want anders ben ik morgen niks waard. En het grappige is dat dat meestal niet klopt. Als je verder een goede slaper bent, dan maakt die ene slechte nacht voor de dag erna niet veel verschil. Ja, tegen de avond voel je je eerder vermoeid, maar overdag presteer je waarschijnlijk prima. Dus hierbij gelijk een tip: die plagende gedachte kun je ’s nachts direct overboord gooien.


Insomnie

Maar als je bijvoorbeeld drie nachten achter elkaar eindeloos schaapjes ligt te tellen, dan wordt het natuurlijk vervelender. ‘Goed slapen’ is overigens iets wat per persoon verschillend kan zijn. De een klaagt al over slecht slapen als ie een keer wakker wordt om zich om te draaien, de ander is gewend aan licht slapen en elke twee uur wakker worden en vindt dat prima. Wanneer is het een echt probleem? Behalve de beleving van je nachtrust is je staat van zijn bij daglicht misschien nog wel belangrijker. Volgens het Jonge Woudlopers Handboek van de psychische wereld, de DSM-V, is er sprake van een slaapstoornis (insomnie) als je gedurende drie maanden minstens 3 nachten per week ‘slecht slaapt’, als je je overdag moe, prikkelbaar of slaperig voelt en als dat niet te maken heeft met andere klachten (bijvoorbeeld angst of depressie).


Niet piekeren

Als je vaker een slechte nacht hebt, wat dan? Je bent misschien geneigd om ’s nachts te gaan piekeren, zoals net beschreven. Niet doen dus, want dat werkt hoe dan ook averechts. Behalve bovengenoemde tip volgt hier tip 2: doe eens een meditatie oefening (een voorbeeld vind je hier) en tip 3: leg een blocnote met een pen naast je bed en schrijf direct je hersenspinsels op. Spreek met jezelf af dat je er pas overdag weer naar kijkt. Je zult zien dat de dingen als het licht is vaak minder zwaar aanvoelen. Mocht je meer willen weten over piekeren, daar schreef ik eerder dit stukje over. En deze.


Korter in bed

Nog iets wat ik vaak hoor is dat mensen met slaapklachten geneigd zijn om vroeger naar bed te gaan. Om vervolgens twee uur te liggen woelen voor ze de slaap vatten. Of juist midden in de nacht of véél te vroeg klaarwakker te worden. Merijn van de Laar, GZ psycholoog en slaap-expert, schreef hierover: ‘het is beter om korter in bed te liggen en een kwalitatief goede slaap te hebben dan lang in bed liggen, wat onrust geeft. Het kan dus beter zijn om maar 6 uur in bed te liggen en daadwerkelijk te slapen, dan bijvoorbeeld 8,5 uur waarvan je een groot deel ligt te woelen. Als je dat een poosje volhoudt, nemen de klachten meestal af.’ Korter in bed liggen dus!


Relax!

Tenslotte: de manier waarop je slaapt zegt ook iets over hoe je overdag leeft. Ben je te druk, neem je overdag weinig tijd om te ontspannen of ben je gestrest? Dat kan zich uiten in een onrustige nacht. Dus: relax! Zorg dat je overdag rust neemt. Ga lunchwandelen, neem een douche of lees een boek voordat je naar bed gaat. Let wel: ontspannen met een borrel werkt juist averechts en schermtijd is verboden in de slaapkamer.


Psycholoog

Lig jij nou geregeld naar het plafond te staren en zie je elk uur op de wekker voorbij komen, dan zou je ook eens naar een psycholoog kunnen gaan om uit te zoeken waardoor het komt en, natuurlijk nog veel beter, hoe je je weer kunt gaan verheugen op een nachtje heerlijk tukken.