Blog van de Binnenkamer

Heb ik gefaald als ik naar een psycholoog moet?

Ondanks onze moderne maatschappij blijkt er over psychische problemen nog altijd een taboe te heersen. Alsof je alles zelf zou moeten kunnen oplossen. Onbegrijpelijk! Want psychische problematiek ervaren is niet hetzelfde als je aanstellen, falen of moeilijk doen.

 

Taboe

3FM heeft deze week een actie: maak psychische issues bespreekbaar. En dat is een goed idee, want wat blijkt, lees ik op hun website: ‘3 op de 10 jongeren tussen de 16 en 34 jaar voelden zich in de afgelopen twee jaar langere tijd depressief, of zijn dat nog steeds.’ Dat is veel! Maar erger nog vind ik het volgende: ‘meer dan de helft van de jongeren schaamt zich voor hun depressieve gevoelens. “Als gezonde jongeman van 26 ‘hoor’ je deze problemen niet te hebben. Toegeven is ontzettend moeilijk,” zegt een deelnemer. Volgens 7 op de 10 jongeren met depressieve gevoelens heerst er een groot taboe. “In onze maatschappij wordt een psychisch probleem afgedaan als een persoonlijke tekortkoming of een falen,” vertelt een andere deelnemer.


Het is geen oorlog meer

Het taboe op psychische problemen en op afspraken maken bij een psycholoog is bij mij natuurlijk wel bekend. Ik merk vooral bij oudere mensen, ik denk aan 65+, dat de drempel om hulp te zoeken vrij hoog is. ‘Niet zeuren maar flink zijn’ is de leus die deze mensen vaak hanteren. Misschien mede geleerd van hun ouders die de oorlog hebben meegemaakt. Dat begrijp ik wel, toentertijd was er geen keuze en moest je wel doorgaan. Maar dat is in deze tijd gelukkig heel anders. Er is welvaart en dat brengt andere problemen met zich mee. Daarom vind ik het gewoon schokkend om te lezen dat het taboe blijkbaar niet verminderd is.


Lege batterij

Ik hoor vaak ‘ik heb alles goed voor elkaar. Een huis, een fijne relatie, een baan… maar ik voel me niet gelukkig en daar schaam ik me voor. Want ik zou me wel gelukkig moeten voelen’. De veronderstelling is dus dat ‘geluk’ hetzelfde is als ‘huisje, boompje, beestje’. Maar wat nou als je in het verkeerde huisje woont? Een relatie hebt die je geen energie meer geeft? Of teveel verantwoordelijkheden op je bordje hebt? Wat als je elke dag meer energie moet geven dan terugkrijgt? Dan raakt de batterij op een dag op.


Een psycholoog is een gewoon mens

En een lege batterij vul je niet door te zeggen: ‘niet zeuren’. Een batterij vul je door hem aan een energiebron op te laden. En niet zomaar een energiebron, maar een passende. Zo is het natuurlijk ook met mensen. Hulp zoeken is vaak een enorme opluchting. Je directe omgeving (ouders, vrienden, etc.) is betrokken bij jou, maar juist daarom is helpen soms moeilijk. Jij wilt hun niet teleurstellen of alles openhartig vertellen, bijvoorbeeld. Met het maken van een afspraak bij een psycholoog heb je het moeilijkste vaak al gehad (meer daarover lees je hier). Tegenwoordig lig je bij een psycholoog niet meer op een sofa en de meeste hulpverleners zijn heel gewone mensen zoals jij en ik… Maar met nét dat beetje afstand wat ervoor zorgt dat het helderder wordt wat er speelt waardoor je je niet goed voelt. En misschien ook dé tip in huis waar je zelf maar niet op kwam om het allemaal wat makkelijker te maken.


Meer weten?

Wil je meer weten over consulten bij een psycholoog? Neem dan eens een kijkje op mijn website of kom eens kennismaken!