Blog van de Binnenkamer

5 tips voor een relaxter leven

Nieuwsgierig naar ‘een relaxter leven’? Daar kan ik over meepraten. Als psycholoog weet ik van alles over gevoelens en de menselijke geest, maar ja. Zoals de loodgieter thuis zijn lekkende kraan niet repareert en de gebitten van de kinderen van de tandarts niet perfect zijn, zo leeft de psycholoog ook gewoon een menselijk bestaan en worstel ook ik dus geregeld met stress en spanningen. Ik heb echter vijf richtlijnen die me helpen.

 

Tip 1 voor een relaxter leven: laat het idee van een relaxed leven los

Het leven verloopt vaak niet soepel en gladjes. Zoals nota bene onze koning in zijn serieus mooie kersttoespraak zei: ‘Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven’. Als je er vanuit gaat dat je deze hindernissen kunt verwachten, dan baal je minder als het eenmaal zover is. Dan blijf je dus vanzelf relaxter, want: het hoort er gewoon bij.

 

Tip 2: bedenk dat geluk geen permanente situatie is (maar een momentopname)

Niemand geeft zijn gemoedstoestand elk moment, altijd, een 8 of hoger. We hebben allemaal wel eens een suffe of moeilijke periode. Geluk ervaar je met piekjes: ineens valt je te binnen hoe fijn dit moment is. Je geniet van een zonnestraal, een succesje, een leuk gesprek. En je gaat weer door. Zelfs als álles perfect voor elkaar is, treedt toch gewenning op – tot je weer zo’n piekmomentje ervaart. Streef ‘geluk’ dus ook niet de hele dag na. Daar word je niet relaxter van. Oja, dat zei de koning trouwens ook: ‘Dat streven naar geluk is mooi, maar het mag geen obsessie worden.’

 

Tip 3: richt je aandacht op het heden

Hoeveel bergwandelaars hebben onderweg de prachtigste uitzichten gemist omdat ze alleen maar gericht waren op het bereiken van de top? Zonde! Je leeft nú, dit moment is het enige dat er echt is. Niet het verleden en ook niet de toekomst. Je brein produceert de hele dag gedachten en die halen je vaak weg uit het heden. Soms is dat zinnig (als je bedenkt wat voor boodschappen je moet doen voor het eten vanavond bijvoorbeeld), maar heel vaak is het onzinnig en draagt het niet bij aan een relaxed leven. Het vergt wat oefening, maar je kunt dit onderscheid leren maken.

 

Tip 4: maar doe dit soms ook; stel je voor wat je voelt als je 90 jaar bent

Wat is er nodig om je op je 90e tevreden te voelen? Wat wil je gedaan hebben in je leven? Het antwoord op deze vragen geeft aan wat je prioriteiten zouden moeten zijn in het leven. Als je goed weet wat je belangrijk vindt (bijvoorbeeld echte verbondenheid met de mensen om je heen voelen) en wat niet (bijvoorbeeld 6000 vrienden hebben op social media), kun je weloverwogen keuzes maken. Weg met onnodige ruis; dat ontspant.

 

Tip 5: wees mild voor jezelf

Last but definitely not least: behandel jezelf net zo liefdevol als je je andere geliefden behandelt. Veroordeel jezelf niet, maar wees mild. Heb je een mindere dag? Voel met jezelf mee en maak het jezelf niet moeilijker door er als een strenge juf bovenop te gaan zitten. Mensen die dit goed kunnen zwelgen niet – zoals je misschien zou verwachten – in zelfmedelijden, maar zijn juist veerkrachtiger. En dus: relaxter.

Meer lezen over zelfcompassie? Hier een oud blog. Wat zijn jouw tips voor een relaxter leven?