Blog van de Binnenkamer

5 redenen waarom je er af en toe zonder gezin tussenuit moet gaan

Al toen ik de voordeur achter me dicht trok voelde ik een gelukzalige kriebel: wat is het heerlijk om een weekendje weg te gaan! Op pad met mijn broer, zoals we dat al jaren doen eind januari. Verboden toegang voor partners en kinderen. Een prima middel tegen de winterblues, wat mij betreft. En of je nou een weekend met je broer gaat, een middag in je eentje gaat shoppen of een dagje met een vriendin gaat relaxen in de sauna: af en toe erop uit zonder je gezin is noodzakelijk, als je het mij vraagt. Hier lees je 5 redenen waarom me-time belangrijk is!


Papa doet het anders, maar ook goed

De zorgtaak is bij ons in huis redelijk, maar niet helemaal gelijk verdeeld. Dat is in veel gezinnen zo. In ons geval ben ik iets vaker bij de kinderen dan papa. En als het hele gezin thuis is, blijft mama toch het aanspreekpunt voor de kinderen, zo gaat dat nu eenmaal. Het is zowel voor de kinderen als voor mijn hubbie als voor mijzelf verfrissend als híj dan eens een paar dagen de volledige regie heeft. Voor de kinderen omdat ze dan merken dat papa het misschien anders, maar óók goed doet. Voor mijn man omdat hij de dingen eens op zijn manier kan doen zonder mijn toeziende blik… En voor mij is het goed omdat ik merk dat ze het prima redden zonder mij. Die paar dagen dan 😉 Kortom, het brengt evenwicht in de gezinsrelaties.

 

Meer dan liefhebbende ouder

Moeder zijn is een hoofdtaak in mijn leven en dat probeer ik met alle liefde zo goed mogelijk te doen. Maar het draait niet alléén maar om moeder zijn. Ik ben ook echtgenote, vriendin, zus, ondernemer… en gewoon Annemarie. Om een compleet mens te zijn is het belangrijk dat alle rollen die je wilt vervullen aandacht krijgen. Dat vergt soms even letterlijk afstand nemen van huis en haard. En daarmee kom ik op het volgende, misschien wel belangrijkste punt:

 

Natuurlijk: je kunt doen wat jij nú wilt

Dit is toch zó heerlijk! Uitgebreid eten op je eigen tempo. 10 km wandelen zonder dat je iemand anders moet oppeppen of andermans spullen moet sjouwen. ’s Middags stevig aan de borrel gaan. Uitgebreid goede gesprekken voeren zonder onderbreking. Een boek lezen. Slapen! Nou ja, behoeft verder geen uitleg.

 

Afstand brengt overzicht

Als je je midden in een situatie bevindt is het niet altijd zo makkelijk om ook nog eens overzicht te houden. Ik bedoel: op een gemiddelde woensdagmiddag met gemiste telefoontjes, boodschappen, hockeytraining en hier en daar een broer-zus-ruzietje is het toch lastig om eens rustig na te denken over een nieuw ondernemersplan. Of over dat gedragspatroon van een van de kinderen dat wat extra bijsturing vergt. Daar is rust en ruimte voor nodig, zodat je eens zonder onderbreking kunt nadenken. Daarom vind ik trouwens autorijden in mijn eentje ook zo lekker.

 

Thuiskomen is het fijnste dat er is

En, last but zeker not least: thuiskomen is heerlijk. Blije koppies, dikke knuffels, enthousiaste verhalen. En een vermoeide, maar blij ogende man: zo fijn dat je er weer bent! ’s Avonds weer heerlijk je eigen, allerfijnste bed in stappen met mooie nieuwe herinneringen en een dankbaar gevoel voor je gezin. Je kunt er weer even tegenaan!

 

Herken je dit? Ben ik belangrijke redenen vergeten? Ik lees graag je reactie hieronder.